Σύνδεσμοι

ANOIGMA_0061

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Μικροί και πολύτιμοι

Του Άκη Τηνιακού

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στους συνδέσμους που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή μιας αρματωσιάς και στα είδη τους. Η διαπίστωση όμως ότι πολλοί φίλοι δεν έχουν κατανοήσει τη λειτουργία τους, ούτε μπορούν να ξεχωρίσουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, πράγμα που θα τους διευκόλυνε στην τελική τους επιλογή, στάθηκε η αφορμή αυτής της έρευνας, που μας δίνει συγχρόνως τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και να εξηγήσουμε αναλυτικότερα τη χρησιμότητα αυτών των αξεσουάρ.

2_-_k2

1_-_k1

Πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε η λέξη «σύνδεσμος» στην ψαρευτική ορολογία. Η αιτία ήταν πως τα ψαρέματα δεν ήταν τόσο εξειδικευμένα και δεν υπήρχαν στην εγχώριο αγορά τα ανάλογα εξαρτήματα. Οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν κατά το πλείστον το κλασικό μονάγκιστρο με συρόμενη ελιά πάνω στη μάνα, ενώ όσοι επέλεγαν το διπλάρι, στην ουσία είχαν μια αρματωσιά καθετής που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του παράκτιου ψα3_-_k3ρέματος. Αυτό γιατί η ένωση του διπλαριού με τη μ4_-_k4άνα γινόταν με ένα στριφτάρι, η τοποθέτηση του μολυβιού γινόταν με μια θηλιά στην αρματωσιά, ενώ η σύνδεση του παράμαλλου γινόταν με κόμπο χωρίς τη χρησιμοποίηση κάποιου αξεσουάρ. Τα προβλήματα που είχαν αυτές οι αρματωσιές θεωρούνταν δεδομένα και ήταν αποδεκτά, καθώς δεν υπήρχε η γνώση ούτε και οι λύσεις για να αντιμετωπιστούν.

Έτσι ο ψαράς της προηγούμενης δεκαετίας έριχνε το διπλάρι του στη θάλασσα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων 6_-_k6ότι δύσκολα θα το άλλαζε, καθώς τ5_-_k5ο στριφτάρι δεν έδινε τη δυνατότητα για γρήγορη αλλαγή. Η σκέψη αλλαγής του μολυβιού κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε δυσκολίες, δεν υπήρχε, καθώς τα εξειδικευμένα μολύβια ήταν δυσεύρετα στην ελληνική αγορά. Ουδείς λόγος για ταχυσυνδέσμους λοιπόν, ενώ, το σημαντικότερο, και τα παράμαλλα έπρεπε αναγκαστικά να ήταν σε μεγάλες διαμέτρους, για να αποφεύγονταν τα γρήγορα μπερδέματα με τη μάνα της αρματωσιάς, και σε μικρό μήκος για να είχαν μια σχετική ακαμψία.

Όσον αφορά τις μονάγκιστρες αρματωσιές χρησιμοποιούσαν συρόμενο μολύβι πάνω στη μάνα, που δεν έδινε τη δυνατότητα εύκολης αλλαγής του αν οι συνθήκες απαιτούσαν αντικατάσταση, και πολλές φορές δεν χρησιμοποιούνταν ούτε παράμαλλο.

8_-_k8

Με την άφιξη καινο7_-_k7ύργιων τεχνικών ψαρέματος, κυρίως εξ Ιταλίας, που έδωσαν καινούργιες ιδέες στον Έλληνα ψαρά, άρχισαν να χρησιμοποιούνται οι πρώτοι σύνδεσμοι στις αρματωσιές, που έφεραν την επανάσταση στο χώρο. Ένα μικρό στριφτάρι για τη σύνδεση του παράμαλλου, μια στριφταροπαραμάνα για το μολύβι και μια παραμάνα για την ένωση της αρματωσιάς με τη μάνα ήταν τα πρώτα δείγματα για το νέο πλέον «pater noster». Όσον αφορά στο συρόμενο μονάγκιστρο, τα καινούργια σχήματα σε μολύβια που κυκλοφόρησαν, έδωσαν τη δυνατότητα, εκτός από την ελιά, εναλλακτικών επιλογών. Όμως ο σύνδεσμος δεν είχε βρει ακόμη την εφαρμογή του. Τη λύση την έδωσε ένα επαναστατικό για την εποχή του προϊόν, το sissy, που επέτρεπε την προσαρμογή των σταθερών μολυβιών σε συρόμενες αρματωσιές και έδινε τη δυνατότητα αλλαγής τους.

Όλα αυτά τα εξαρτήματα ήταν αρκετά για να δώσουν λύσεις στον μέχρι τότε γόρδιο δεσμό, αρκεί να χρησιμοποιούνταν με τον σωστό τρόπο. Μέσα σε πολύ λίγο διάστημα, οι εταιρίες, με πρώτη την Stonfo, αφού αφουγκράστηκαν τον παλμό της εποχής, κυκλοφόρησαν στην αγορά πολλές νέες σειρές από εξειδικευμένους συνδέσμους. Πολλοί από αυτούς απλώς συμπλήρωναν την γκάμα των προϊόντων τους, κάποιοι άλλοι όμως ήρθαν για να λύσουν όντως τα ψαρευτικά προβλήματα, εντείνοντας συγχρόνως και τον πονοκέφαλο του Έλληνα ψαρά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Συνδέσμους ονομάζουμε τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούμε στη βάση της αρματωσιάς για να προσθέσουμε ή να προσαρμόσουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την κατασκευή της. Αυτοί χωρίζονται σε κατηγορίες, οι κυριότερες των οποίων είναι τρεις: για παράμαλλα, για μολύβια και για τη σύνδεση της αρματωσιάς με τη μάνα ή το shock leader, ενώ αξίζει να σταθούμε και σε μια άλλη κατηγορία, των «πολυμορφικών» συνδέσμων, που συνδυάζουν και τις τρεις λειτουργίες. Όλες πάντως οι κατηγορίες γενικότερα λειτουργούν με τα ίδια κριτήρια: τη γρήγορη αντικατάσταση, τη μείωση των μπερδεμάτων και την αποφυγή στριψίματος (βερίνιασμα) της πετονιάς. Ας δούμεαναλυτικά μία προς μία τις κατηγορίες.

Α. Σύνδεσμοι για παράμαλλαA2

A1Ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα της αρματωσιάς, είτε πρόκειται για pater noster είτε για συρόμενη μονάγκιστρη, είναι ο σύνδεσμος που θα χρησιμοποιήσουμε για να ενώσουμε το παράμαλλο με τη βάση της αρματωσιάς. Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η έκβαση του ψαρέματος.A6

A3Το λέω αυτό γιατί τα βασικότερα που πρέπει να προσφέρει ένα τέτοιο αξεσουάρ είναι τα όσο το δυνατόν λιγότερα μπερδέματα του παράμαλλου με τη βάση της αρματωσιάς, αλλά και η γρήγορη αλλαγή τους όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Από εκεί και πέρα, αν ένας σύνδεσμος πληροί και κάποιες άλλες προϋποθέσεις (να έχει μεγάλη αντοχή, να μην παραμορφώνεται κάτω από πίεση, να προσφέρει περιστροφή γύρω από την A5αρματωσιά και από τον άξονά του, ναA4 κρατάει το παράμαλλο μακριά από τη βάση και να μη χρειάζεται κόμπους για να τοποθετηθεί), δεν μπορεί παρά να θεωρηθούν πρόσθετα κριτήρια επιλογής, αφού θα μιλάμε για το τέλειο αξεσουάρ.

Επειδή όμως στην παγκόσμια αγορά δεν υπάρχει ο τέλειος σύνδεσμος, αυτός που καλύπτει όλα τα παραπάνω, διαλέγουμε κάποιους από τους υπάρχοντες σύμφωνα με A8τις ανάγκες μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνουμε έκπτωση στις απαιτήσεις μας. Για παράδειγμα, αναφέρω ότι στο beach ledgering δεν είναι απαραίτητη η μεγάλη αντοχή, καθώς το λεπτό παράμαλλο θα σπάσει πολύ A7προτού φτάσει στα όριά του ο  σύνδεσμος.

Οι σύνδεσμοι που κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα μπορούν άνετα να καλύψουν όλες τις ανάγκες του A10σύγχρονου ψαρά, αρκεί αυτός να γνωρίζει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα και να προσέξει κάποιες λεπτομέρειες που θα προσδώσουν στη λειτουργικότητά τους. Ας δούμε τις βασικότερες:

Οι σύνδεσA9μοι που χρειάζονται κάποιο άλλο μέσο για να συγκρατηθούν -είτε είναι A12κόμποι από μια ξεχωριστή       πετονιά, είτε crimps, είτε stopers σιλικόνης- πρέπει να συνδυάζονται απαραίτητα και με χάντρες. Αυτές θα προσδώσουν μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση του συνδέσμου γύρω από τον άξονα της βάσης της αρματωσιάς.
Όταν χρησιμοποιούμε συνδέσμους με μικρή επιφάνεια εφαρμογής πάνω στη βάση της αρματωσιA14άς, π.χ. A11στριφτάρια, πρέπει να φροντίσουμε να στέκονται κάθετα για να απομακρύνουν το παράμαλλο. Αυτό θα το επιτύχουμε αν μετακινήσουμε τα μέσα συγκράτησης που θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τις χάντρες, προς τον σύνδεσμο. Χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να παραμείνει μια σχετική ελευθερία κίνησης που θα επιτρέπει στον σύνδεσμο να περιστρέφεται γύρω από τη βάση της αρματωσιάς.
A13Οι σύνδεσμοι που περιλαμβάνουν και μέσο συγκράτησης, π.χ. μεγάλο crimp με ενσωματωμένο στριφτάρι, καλό είναι να αποφεύγονται σε αρματωσιές με λεπτές διαμέτρους πετονιάς στη βάσης της, λόγω επικινδυνότητας σε περίπτωση υπερβολικού σφιξίματος του crimp.
Οι σύνδεσμοι που ενώνονται με το «πλέξιμο» της βάσης της αρματωσιάς πάνω στο στέλεχός τους, συνιστάA16ται να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις με έντονο θαλάσσιο ρεύμα. Επιβάλλεται όμως η χρήση στριφταριών τόσο στην ένωση του μολυβιού όσο και σε αυτήν της μάνας, για να ακολουθούν την πορεία του ρεύματος καθώς οι σύνδεσμοι αυτοί είναι άκαμπτοι πάνω στη βάση της αρματωσιάς.

A17

A18 Όταν επιλέγουμε έναν σύνδεσμο πρέπει να το κάνουμε με κριτήριο την τεχνική ψαρέματος που θα εφαρμόσουμε και τη διάμετρο πετονιάς που θα χρησιμοποιήσουμε. Όσο πιο λεπτό είναι το παράμαλλο τόσο μικρότερο σε όγκο πρέπει να είναι το σημείο του συνδέσμου που θα γίνει η ένωση, για να μην έχει τα περιθώρια να γλιστρήσει από το σημείο που θα το τοποθετήσουμε.
Όλοι οι σύνδεσμοι -εξαιρουμένων των booms- λειτουργούν καλύτερα στην αποφυγή μπερδέματος του παράμαλλου αν προστεθεί ένα κομμάτι από σωληνάκι σιλικόνης.
Οι σύνδεσμοι που ενώνονται με κόμπους θεωρούνται ακατάλληλοι για το παράκτιο ψάρεμα.
Τα booms είναι εξειδικευμένοι σύνδεσμοι που βρίσκουν εφαρμογή σε ακραίες συνθήκες του surf casting ή σε έντονα ρεύματα και συνιστάται η χρήση κοντού παράμαλλου.
Όπως θα διαπιστώσετε από τα προϊόντα που προτείνουν οι εταιρίες στην έρευνα, οι εξειδικευμένοι σύνδεσμοι δεν απευθύνονται μόνο στις αρματωσιές τύπου pater noster αλλά και στις συρόμενες μονάγκιστρες.

 

 

B1

Β. Σύνδεσμοι για μολύβιαB2

Η εξειδίκευση των μολυβιών έδωσε την αφορμή να μπουν οι σύνδεσμοι και σε αυτό το κομμάτι της αρματωσιάς. Το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει εδώ η χρήση τους είναι η εύκολη και γρήγορη B3αντικατάσταση του μολυβιού σε οποιαδήποτε φάση του ψαρέματος. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξετε, θα διαπιστώσετε πολλές διαφορές και λειτουργίες, μερικές από τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω. Όποια κι αν είναι η επιλογή σας, πάντα βάση των απαιτήσεών σας, πρέπει να δώσετε μεγάB4λο βάρος στην αντοχή του συνδέσμου, που πρέπει να είναι μεγάλη. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες συνδέσμων μολυβιών που χρησιμοποιούμε: για σταθερές αρματωσιές, για συρόμενες και για αποσπώμενο μολύβι.

Στις σταθερές αρματωσιές ο σύνδεσμος δένεται με κόμπο και προσφέρει γρήγορη αντικατάσταση του B5μολυβιού. Αυτόν τον κόμπο, για να αποφύγουμε τα μπερδέματα του παράμαλλου με τα ξέφτια, καλό είναι να τον καλύψουμε με ένα κομματάκι από σωληνάκι σιλικόνης ή, ακόμη καλύτερα, από ένα B6θερμοσυστελλόμενο σωληνάκι. Μερικά μοντέλα περιέχουν στριφτάρι για να μην στρίβουν τη μάνα κατά τη βολή ή την ανάκτησή της, ενώ κάποια άλλα έχουν ενσωματωμένο bait clip. Τα δυο τελευταία που ανέφερα καλό είναι να επιλέγονται μόνο όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε, γιατί σε διαφορετική περίπτωση απλά αυξάνουμε τον κίνδυνο να μπλεχτεί το παράμαλλο.
Ο συρόμενος σύνδεσμος περνιέται στη μάνα/shock leader ή στην αρματωσιά, και πέρα από το βασικό B8B7πλεονέκτημα της γρήγορης αντικατάστασης, μεταμορφώνει ένα σταθερό μολύβι σε συρόμενο. Ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί από αυτούς που χρησιμοποιούν μολύβια μεγαλύτερα των 120gr είναι η αντοχή της παραμάνας, και γι' αυτό συνιστάται η αντικατάστασή της με μεγαλύτερη. Η χB10ρήση συρόμενου συνδέσμου δεν ενδείκνυται στο surf casting και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται στις τεχνικές του light surf, beach ledgering και feeder. Μερικοί σύνδεσμοι αυτού του τύπου έχουν κατασκευαστεί για ψάρεμα από βάρκα και δεν έχουν B9μεγάλη αντοχή. Γι' αυτό καλό είναι να είστε προσεχτικοί στις επιλογές σας, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος κατά τις ρίψεις σας.
Οι σύνδεσμοι αποσπώμενου μολυβιού μπορεί να είναι είτε σταθεροί είτε συρόμενοι, και χρησιμοποιούνται στην τεχνική του rock fishing. Σε βυθούς δύσκολους, που τα σκαλώματα είναι κάτι B13B12παραπάνω από σίγουρα, βοηθoύν να απελευθερωθεί το μολύβι αν σκαλώσει και να ανακτήσουμε σώα την αρματωσιά μας, πιθανόν με κάποιο αλίευμα.

Οι συρόμενοι σύνδεσμοι αποσπώμενου μολυβιού έχουν αντιγραφεί από το carp fishing και για να B14απελευθερώσουν το μολύβι χρειάζεται μόνο να εξασκήσουμε παραπάνω δύναμη. Οι σταθεροί σύνδεσμοι είναι πιο πολύπλοκοι και η λειτουργία τους εξαρτάται από την κατασκευή τους: Άλλοι απελευθερώνουν με τB15ην είσοδό τους στο νερό και άλλοι όπως ακριβώς και οι συρόμενοι. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε φροντίσει να ενώσουμε το μολύβι με τον σύνδεσμο με ένα έξτρα κομμάτι πετονιάς πολύ μικρότερης B16αντοχής από τη μάνα.

B17

B18

B19_-sissy

 

C1Γ. Σύνδεσμοι για αρματωσιέςC2

Οι σύνδεσμοι για αρματωσιές είναι από τα πλέον καινούργια προϊόντα που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο. Έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για σταθερές αρματωσιές και ο ρόλος C4τους είναι καταλυτικός κυρίως στους αγώνες, όπου ζητούμενο είναι η ταχύτητα στην αλλαγή της αρματωσιάς. Εννοείται βέβαια ότι η χρήση τους δεν περιορίζεται  μόνο στους αγώνες, αφού και στο ψάρεμα, όταν το κοπάδι των ψαριών είναι στο χώρο μας, δεν θα θέλαμε να σπαταλήσουμε πC3ολύτιμο χρόνο σε κόμπους αν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε μια μπερδεμένη αρματωσιά ή ακόμη και για να δολώσουμε. Αρκεί να έχουμε μερικές αρματωσιές έτοιμες και δολωμένες και ο πραγματικός χρόνος ψαρέματος θα αυξηθεί κατά πολύ, πιθανόν με τα ανάλογα αποτελέσματα. Άρα λοιπόν, ζητούμενο από τον συγκεκριμένο σύνδεσμο εC6ίναι η ευκολία που θα προσφέρει στη γρήγορη αλλαγή των αρματωσιών.

Οι πρώτοι σύνδεσμοι αρματωσιών που χρησιμοποιήθηκαν, και βρίσκουν εφαρμογή μέχρι και σήμερα, ήταν μια παραμάνα με ένα στριφτάρι. Η παραμάνα δενόταν στο shock leader ενώ το στριφτάρι στην αρματωσιά, και έτσι γινόταν η σύνδεση. Φυσικά υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να ανοίξει η παραμC5άνα λόγω της μεγάλης δύναμης που δεχότανε κατά τη ρίψη.

Πολύ σημαντικό λοιπόν ακόμη και σήμερα είναι να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην C8αντοχή του συνδέσμου, όποιον κι αν επιλέξουμε, σε σχέση με το μολύβι.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν σύνδεσμοι για όλες τις τεχνικές. Από πολύ λεπτοί και διακριτικοί, που απευθύνονται στC7ο beach ledgering, μέχρι πολύ στιβαροί με τρομερές αντοχές για δυναμικές βολές του surf casting.

Πολλοί σύνδεσμοι διατίθενται με ένα αρκετά φαρδύ σωληνάκι σιλικόνης. Αυτό το έχουν για να καλύπτονται εξ ολοκλήρου και να μην μπερδεύονται τα παράμαλλα, αλλά και για να ενισχύουν σε αντοχή τον σύνδεσμο καθώς δεν θα του δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξει όταν αυτό δεν χρειάζεται. Στους συνδέσμους που δεν έχουν σωληνάκι καλό είναι να τους προσαρμόσουμε εμείς ένα, είτε σιλικόνης είτε θερμοσυστελλόμενο.

 

 

D-ANOIGMA

 

D1Σύνδεσμοι «πολυμορφικοί»D2

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία συνδέσμων που έχει κάνει την εμφάνισή της τον τελευταίο καιρό, που η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες, λειτουργώντας πολυμορφικά. Έτσι λοιπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σύνδεσμοι μολυβιού, για παράμαλλα με τη βοήθεια στριφταριού, να ενώσουν αγκίστρι που έχει θηλιά με το παράμαλλο και τεχνητό δόλωμα στο spinning με τη μάνα. Στα προτερήματα αυτών των συνδέσμων αξίζει να προσθέσουμε ότι για την ένωσή τους δεν χρειάζεται κόμπος.

 

 

 

 

 

 

 

 


No Internet Connection