Αρματωσιές Casting

Κατασκευή αρματωσιάς για ‘πονηρά’ ψάρια με την τεχνική του casting, το κείμενο είναι μεταφορά από το ‘παλιό’ ψάρεμα όπως και η ‘αρματωσιά για ψαροδόλια’, ωστόσο δεν είναι δυνατή η εμφάνιση των photo, οπότε εάν κάποιος έχει αρχείο ας επικοινωνήσει για να είναι τα κείμενα άρτια και στην αρχική τους μορφή.

Διάφορες αρματωσιές casting για πονηρά ψάρια και αύξηση αποδοτικότητας.
 
Οι αρματωσιές που φαίνονται παραπάνω αποτελούν διάφορους συνδυασμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται είτε σε πονηρά ψάρια είτε σαν παραλλαγή παλαιότερων αρματωσιών, προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα τους. Αναλυτικά:
Στην πρώτη αρματωσιά, η οποία χρησιμοποιείται σε πονηρά ψάρια όπως η τσιπούρα, ο λόγος που το παράμαλλο δεν είναι σταθερά δεμένο πάνω στην μάνα, άλλα έχει συνδεθεί με την χρήση στριφταριού, είναι για να μειωθούν κάπως οι αντιστάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει το ψάρι με το δόλωμα και να μην καταλάβει αντίσταση (καθώς το παράμαλλο κινείται πάνω στην μάνα). Στο τέλος, μεταξύ δηλαδή του στριφταριού και του παραμανοστριφταριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί χάντρα μικρών διαστάσεων (εγώ δεν το κάνω για λόγους διακριτικότητας) η οποία δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιηθεί slider (για λεπτομέρειες του slider βλ. εγκυκλοπαίδεια) .
Στην δεύτερη αρματωσιά με το δέσιμο του παράμαλλου πάνω στην μάνα αλά patter-noster γίνεται για δυο λόγους:
α)Στην περίπτωση ύπαρξης ρευμάτων στην θάλασσα τότε το παράμαλλο λόγω ρεύματος ανεμίζει και ψαρεύει ψηλότερα από τον βυθό. Η αρματωσιά αυτή μας δίνει την ευχέρεια να ρυθμίσουμε το παράμαλλο σε ότι ύψος επιθυμούμε. Θα πρέπει σε όποια ρύθμιση ύψους γίνει, να υπάρχει κάποιο κενό είτε πάνω είτε κάτω (δεν το κολλάμε στο πάνω στριφτάρι ή στο παραμανοστρίφταρο του βαριδιού)
β) Όταν το ψάρι πιαστεί τότε η καταπόνηση πάνω στην αρματωσιά είναι μικρότερη καθώς δεν έχουμε την επίδραση δυνάμεων από το ψάρι κατευθείαν πάνω στους κόμπους της κλασσικής μονάγκιστρης αρματωσιάς. Οι δυνάμεις αυτές αποσβένουν λόγω της ελαστικότητας που δημιουργείται (κοιλιά μεταξύ του πάνω στριφταριού και βαριδιού) και λόγω του συρσίματος του παράμαλλου σε μεγάλες πιέσεις πάνω στην μάνα.
Η τρίτη αρματωσιά αποτελεί ένα συνδυασμό που σκοπό έχει την αύξηση της αποδοτικότητας. Σε αυτή την αρματωσιά μπορεί να γίνει χρήση float rig και να ψαρεύουμε με δύο τρόπους (μεσόνερα στο πάνω παράμαλλο με χρήση float-rig και στον βυθό με το άλλο παράμαλλο) πάνω στην ίδια αρματωσιά και να διαπιστώσουμε που τρώνε καλύτερα τα ψάρια. Είναι μια ενδιαφέρουσα αρματωσιά την οποία συνιστώ να δοκιμάσετε.
Τελειώνοντας με την ανάλυση να προσθέσω πως όλες σας οι αρματωσιές θα πρέπει να είναι διακριτικές και να δίνετε μεγάλη σημασία στους κόμπους τους οποίους χρησιμοποιείτε. Επίσης μην διστάζετε να χρησιμοποιείτε μεγάλα κομμάτια δολώματος τα οποία σωστά δολωμένα αυξάνουν τις πιθανότητες μιας καλής ψαριάς.
 
Σημείωση: Τα κείμενα που δημοσιεύουν μέλη του site psarema.gr ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ πνευματική μας ιδιοκτησία αλλά και δεν είμαστε υπεύθυνοι σε περίπτωση που το άρθρο προέρχεται από αντιγραφή, γιατί πολύ απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕIΣΤΕ ΣΥΝΕΤΟΙ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

No Internet Connection