Η θάλασσα ανέβηκε ένα μέτρο!

Βενετία θυμίζουν πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς το τελευταίο εικοσαήμερο η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει έως και κατά ένα μέτρο, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει οι παραλιακοί δρόμοι.

Το φαινόμενο, που οφείλεται σύμφωνα με τους επιστήμονες στους ισχυρούς νοτιάδες που μετακινούν μεγάλους όγκους νερού από τα παράλια της Αφρικής, είναι ιδιαίτερα έντονο και εμφανίστηκε κυρίως στα νησιά Σύμη, Πάτμο, Τήλο, Κάλυμνο, Σάμο, αλλά και στα παράλια της Νοτιοδυτικής Τουρκίας. Μάλιστα, στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) που βρίσκεται απέναντι από την Κω, προκλήθηκαν σημαντικές καταστροφές από τις πλημμύρες.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό, αλλά φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο και διαρκεί πολλές μέρες», είπε χθες στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ειδικά τα βράδια, ο παραλιακός δρόμος είναι αδιάβατος και στα καταστήματα της περιοχής τα νερά της θάλασσας μπήκαν μέσα και προκλήθηκαν ζημιές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δε που η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πολύ, τα λαβράκια βγήκαν στον παραλιακό δρόμο της Σύμης και τα κυνηγούσαν οι κάτοικοι με τις απόχες! Ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα στην Πάτμο, όπου- όπως λέει η δημοσιογράφος κ. Σμαράγδα Μουλιάτη- «τα νερά κάλυψαν όλη την παράκτια ζώνη του λιμανιού τής Σκάλας και έφθασαν μέχρι τη μικρή πλατεία του νησιού. Η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε επικίνδυνα και ενώθηκε με τη στεριά και πολλά σημεία χρειαζόμασταν βάρκα για να τα διασχίσουμε, πολλά δε αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν στα παραλιακά πάρκινγκ».

Στη Σάμο το φαινόμενο αυτό ήταν επίσης έντονο, όπως και στην Κάλυμνο, όπου και εκεί βρήκαν ψάρια στη στεριά, ενώ στην περιοχή Άγιος Αντώνιος της Τήλου το ύψος των νερών της θάλασσας ξεπέρασε το ένα μέτρο.

«Κάθε χρόνο»
«Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται περίπου κάθε χρόνο τον χειμώνα, ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι (σοροκάδες), και διαρκεί το πολύ δύο ημέρες, αλλά φέτος μπαίνουμε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα και τα νερά δεν υποχωρούν», τονίζει ο δήμαρχος της Σύμης. Εκτός από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φουσκοθαλασσιά λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών νοτιάδων που έφθασαν αυτές τις ημέρες σε ένταση έως και τα 9 Μπωφόρ, παρατηρήθηκε χθες στα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπου τα νερά έφθασαν μέχρι τα σπίτια, αλλά και στην Τήνο στις 28 Δεκεμβρίου, οπότε στο λιμάνι της χώρας το νερό ανέβηκε περίπου μισό μέτρο.

Το φαινόμενο δεν συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές

ΟΠΩΣ επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κ. Γιώργος Χρόνης, τα συγκεκριμένα περιστατικά ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν πρέπει επ΄ ουδενί να συνδεθούν με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Ανύψωση ενός μέτρου λόγω της υπερθέρμανσης θα έχουμε πολλά χρόνια μετά- τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Απλά οι ισχυροί νοτιάδες προκάλεσαν μεγάλη μετακίνηση θαλασσίων μαζών, οι οποίες βρήκαν εμπόδιο στα νησιά και έτσι επήλθαν κάποιες πλημμύρες. Δεν παρατηρούμε αντίστοιχες καταστάσεις όταν έχουμε βοριάδες, καθώς οι μικρές αποστάσεις που παρεμβάλλονται από τα παράλια έως τα νησιά δεν επιτρέπουν μεγάλη ανάπτυξη του κυματισμού.

Αντίθετα, η απόσταση από τα παράλια της Βόρειας Αφρικής είναι μεγάλη, οπότε όταν φυσάει νοτιάς έχουμε και μεγαλύτερο κυματισμό», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρόνης και τονίζει ότι η μεγάλη διάρκεια του φαινομένου σε σχέση με άλλες χρονιές οφείλεται στο γεγονός ότι φυσούν συνεχώς νοτιάδες τις τελευταίες εβδομάδες.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection