Πυρηνικές μπαταρίες «τσέπης»

Πως θα νιώθατε αν κουβαλάγατε μαζί σας συνεχώς μια πηγή ραδιενέργειας; Η αμερικανική εταιρία Widetronix πιστεύει ότι θα υπάρχουν...γενναίοι καταναλωτές που θα το τολμήσουν, γι' αυτό έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια νέα γενιά μικροσκοπικών πυρηνικών μπαταριών (βηταβολταϊκών ή betavoltaics), που «γεννούν» ενέργεια από τη διάσπαση ραδιενεργών ισοτόπων όπως το τρίτιο.

Οι μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 25 χρόνια (αυτός που θα τις κουβαλάει πόση διάρκεια θα έχει;) και στο μέλλον θα μπορούν ίσως να τροφοδοτήσουν με ενέργεια διάφορες μικρές φορητές συσκευές, από στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι «έξυπνα» κινητά.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, «πυρηνικές» στην περίπτωση αυτών των μπαταριών δεν σημαίνει πυρηνική σχάση και διάσπαση ατόμων, αλλά τη φυσική αποσύνθεση μιας ραδιενεργούς πηγής (δηλαδή τη φυσική διάσπαση ραδιενεργών πυρήνων που εκπέμπουν ηλεκτρόνια).

Ένας ημιαγωγός, όπως το πυρίτιο, δέχεται τα ηλεκτρόνια που απελευθερώνονται από τη διαδικασία αποσύνθεσης του πυρηνικού υλικού, με τον ίδιο ουσιαστικά τρόπο που οι ημιαγωγοί στα φωτοβολταϊκά κύτταρα συλλέγουν τα φωτόνια της ηλιακής ενέργειας.

Οι μπαταρίες της Widetronix είναι σαν μικρά τσιπάκια και αντέχουν στον χρόνο, επειδή αντέχουν στη βλάβη από τη ραδιενέργεια.

Προς το παρόν, η ισχύς αυτών των μπαταριών είναι μικρή (της τάξης των νανοβάτ, δηλαδή των δισεκατομμυριοστών του βατ), γι' αυτό δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα σε ένα φορητό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο, μπορούν όμως να τροφοδοτήσουν έναν ασύρματο αισθητήρα ή ένα μικροηλεκτρονικό μηχανικό σύστημα.

Ο αμερικανικός στρατός ενισχύει την ανάπτυξη αυτών των μπαταριών, γιατί πιστεύει στις προοπτικές τους.

Στο μέλλον, αν οι πυρηνικές μπαταρίες αυξήσουν τα βατ που παράγουν, θα έχουν περισσότερες δυνητικές πρακτικές εφαρμογές (π.χ. αισθητήρες που ελέγχουν την κατάσταση των ψυγείων, των δρόμων, των κτιρίων κ.α.).

Η Widetronix, σύμφωνα με το Live Science, πειραματίζεται και με άλλες πρώτες πυρηνικές ύλες, όπως το Προμήθιο-147, για να αυξήσει την ισχύ των μπαταριών.

Οι πρώτες μικροσκοπικές πυρηνικές μπαταρίες αναμένεται να βγουν στην αγορά μέσα στο 2011 -και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τις πάρουν καν είδηση...


ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


No Internet Connection