Επέστρεψαν ψάρια και πουλιά στη λίμνη του Αργυροπουλίου

Ψάρια και πουλιά επέστρεψαν στη λίμνη του Αργυροπουλίου, στον Τίρναβο της Λάρισας, και οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονται να ψαρέψουν φέτος και την ονομαστή μαύρη καραβίδα, που είχε εξαφανιστεί μαζί με κάθε ίχνος ζωής τα τελευταία 15 χρόνια, όταν και η λίμνη σχεδόν αποξηράνθηκε.

«Εγινε μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια και το έργο ανασύστασης της λίμνης Αργυροπουλίου κόστισε 1.350.000 ευρώ από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», δήλωσε στο «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Τιρνάβου, Νίκος Μαντόγιας, προσθέτοντας ότι η λίμνη οδηγούνταν σε αφανισμό και το νερό της είχε περιοριστεί στο ελάχιστο.

Οι όχθες της παρέμεναν σε άθλια κατάσταση, πνιγμένες στα αγριόχορτα και το νερό χανόταν ανεκμετάλλευτο. Το λιγοστό που συγκρατούνταν μετατρεπόταν σε βούρκο. Ετσι δεν υπήρχαν πουλιά και ψάρια για πολλά χρόνια. Ο μοναδικός υδροβιότοπος μαζί με τον Πηνειό σε ολόκληρη τη Λάρισα κι ένας από τους τελευταίους χώρους πράσινου έγινε πλέον... αγνώριστος. Σήμερα το Αργυροπούλι είναι μια όαση δροσιάς, γάργαρων νερών, ένας πνεύμονας πράσινου για ολόκληρο τον Τίρναβο.

Η λίμνη αναγεννήθηκε χάρη σ' ένα πρόγραμμα του δήμου που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 και χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πουλιά επέστρεψαν στους καλαμιώνες που καθαρίστηκαν και μετατράπηκαν σε φιλόξενες φωλιές για τους φτερωτούς φίλους του περιβάλλοντος, ενώ μεγάλωσε και ο πληθυσμός των ψαριών, αφού πλέον το νερό είναι άφθονο και καθαρό. Τα νέα είναι ευχάριστα και για τη μαύρη καραβίδα, που φαίνεται ότι θα επιστρέψει στη λίμνη προς τέρψη των κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα, το θυρόφραγμα που κατασκευάστηκε εξασφαλίζει νερό για τον εμπλουτισμό της λίμνης, αλλά και την άρδευση των καλλιεργειών στον Τίρναβο, ενώ στόχος του δήμου είναι «ούτε ένα κυβικό μέτρο νερού χαμένο στη θάλασσα».

«Ο περιβάλλων χώρος θα καθαριστεί και θα διαμορφωθεί, ενώ σκεφτόμαστε να φτιάξουμε κι ένα μικρό αναψυκτήριο», μας είπε ο κ. Μαντόγιας, κάνοντας γνωστό ότι στο τέλος Μαϊου στον καταπράσινο χώρο της λίμνης Αργυροπουλίου θα γίνει το ετήσιο πανελλαδικό αντάμωμα των Βλάχων. Η λίμνη αυτή είναι η μοναδική φυσική της Λάρισας, έκτασης πάνω από 250 στρέμματα, εμπλουτίζεται από δικές της πηγές με νερό που ρέει από τις παρυφές του Ολύμπου και μέχρι πρόσφατα έφευγε όλο ανεκμετάλλευτο.

Οι ντόπιοι την αποκαλούν Μάτι Τιρνάβου και μαζί με τον Πηνειό αποτελούν σήμερα τους μόνους υδροβιότοπους του νομού, με πλούσια χλωρίδα (πουρνάρια, αγριελιές, παπαρούνες, χαμομήλι κ.ά.), αλλά και πανίδα με κεφαλόπουλα, χέλια, και μεγάλη ποικιλία εντόμων.

 

Πηγή: ethnos.gr


No Internet Connection