Εκτοξεύεται ο πιο προηγμένος τεχνολογικά δορυφόρος


«Ο πιο όμορφος δορυφόρος που έχει ποτέ κατασκευαστεί», όπως τον αποκάλεσαν οι αρμόδιοι επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Μονάχου, και ταυτόχρονα ο πιο εξελιγμένος τεχνολογικά δορυφόρος παρατήρησης της Γης, ο GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), εκτοξεύεται σήμερα από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ της Βυορειοδυτικής Ρωσίας, 800 χλμ. βόρεια της Μόσχας. Φορέας του δορυφόρου θα είναι ένας ρωσικός πύραυλος «Ροκότ», ένας τροποποιημένος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος θα θέσει το δορυφόρο σε ηλιο-σύγχρονη τροχιά γύρω από τη Γη, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της ESA μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το BBC, με ιδιαίτερη επιστημονική σημασία, καθώς για πρώτη φορά ο δορυφόρος θα δημιουργήσει έναν υψηλής ανάλυσης ψηφιακό χάρτη του «γεωειδούς» (της επιφάνειας της Γης) και θα καταγράψει, για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά, τις διακυμάνσεις της βαρύτητας σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη και πώς αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με το χώρο και το χρόνο. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση της κίνησης των ωκεανών και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ενώ θα επιτρέψει πλέον να διαμορφωθεί ένα καθολικό σύστημα μέτρησης του ύψους οπουδήποτε στη Γη.

Ο βάρους 1.100 κιλών, GOCE, σε σχήμα βέλους και με διαστάσεις πέντε επί ένα μέτρο, φέρει πτερύγια και δεν είναι καθόλου ίδιος με τα άσχημα «κουτιά"με τα οποία συνήθως μοιάζουν οι δορυφόροι. Κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία 45 ευρωπαϊκών εταιριών, με επικεφαλής την Thales Alenia Space στην Ιταλία και έχει αυτό το αεροδυναμικό σχήμα για να παραμένει σταθερός στα ρεύματα του αέρα, καθώς θα κινείται στο χαμηλό υψόμετρο των 263 χλμ., πολύ χαμηλότερα από τους άλλους δορυφόρους παρατήρησης της Γης, κάτι αναγκαίο προκειμένου να μπορέσει να καταγράψει και τις παραμικρές ανωμαλίες στη βαρύτητα του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο για το πρόγραμμα του δορυφόρου στην ESA, Ντανίλο Μούτσι, «η τρέχουσα γνώση μας για τη βαρύτητα της Γης είναι ελλιπής. Η βαρύτητα είναι η δύναμη που βιώνουμε καθημερινά, καθώς κρατά τα πόδια μας στο έδαφος, αλλά υπάρχει η γενικευμένη παρανόηση ότι η βαρύτητα είναι παντού ίδια, πράγμα που δεν είναι αλήθεια. Αν πάμε στο Βόρειο Πόλο, θα ζυγίζουμε περισσότερο από ό,τι στον Ισημερινό».

Το φαινόμενο αυτό εξηγείται εν μέρει από το σχήμα του πλανήτη, που δεν είναι τέλεια σφαίρα, αλλά πιο πεπλατυσμένη στους πόλους, ενώ, παράλληλα, το εσωτερικό της δεν αποτελείται σε όλες τις περιοχές από πετρώματα ίδιας πυκνότητας, γεγονός που επίσης επηρεάζει τη βαρύτητα στην επιφάνεια της Γης, η οποία έτσι εμφανίζει συνεχείς διακυμάνσεις, αδιόρατες, αλλά υπαρκτές.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία που θα στείλει ο δορυφόρος:

- Θα δώσουν πληρέστερη εικόνα για την κυκλοφορία των νερών των ωκεανών, κάτι που θα βοηθήσει στις κλιματικές προβλέψεις.

- Θα επιτρέψουν την καλύτερη γνώση της κατανομής της μάζας στο εσωτερικό της Γης, πράγμα που θα βοηθήσει στην πρόβλεψη των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Ο GOCE είναι ο πρώτος από μια σειρά δορυφόρων «Εξερευνητών της Γης», που θα εκτοξεύσει στο διάστημα η ESA τα επόμενα χρόνια, για να συμβάλει στη μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Έξι αποστολές έχουν ήδη εγκριθεί και μια έβδομη είναι υπό συζήτηση. Εντός του 2009, προγραμματίζεται η εκτόξευση του δορυφόρου SMOS (θα μελετήσει την υγρασία του εδάφους και την αλμυρότητα των ωκεανών) και του CryoSat-2 (θα μετρήσει το πάχος των πάγων).

Ο GOCE κανονικά έπρεπε να βρίσκεται ήδη σε τροχιά, αλλά η προγραμματισμένη για πέρυσι το Σεπτέμβριο εκτόξευσή του είχε αναβληθεί για τεχνικούς λόγους. Την εκτόξευση του GOCE στοιχειώνει το «φάντασμα» της αποτυχημένης εκτόξευσης του δορυφόρου CryoSat-1 της ESA, που καταστράφηκε το 2005, όταν ο πύραυλος «Ροκότ» έπεσε στον Αρκτικό ωκεανό

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection