«Θάλαμος αερίων» η ατμόσφαιρα της Μόσχας

Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ρωσία κάνοντας ανυπόφορη την ατμόσφαιρα.

Τις πιο ανυπόφορες ημέρες των τελευταίων δεκαετιών ζουν οι κάτοικοι της Μόσχας, που βλέπουν την πόλη τους ανυπεράσπιστη να πνίγεται από τον δηλητηριώδη καπνό, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης.

Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, «είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς».

Το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι μετεωρολόγοι της πόλης, οι οποίοι δεν προβλέπουν αλλαγή των εξαιρετικών συνθηκών, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία.

«Ο νοτιο-ανατολικός άνεμος συνεχίζει να τραβά το πέπλο του καπνού από την καιόμενη τύρφη απευθείας στο κέντρο της Μόσχας. Το μαθηματικό μοντέλο δείχνει ότι μόνο την Τετάρτη μπορεί να δούμε αλλαγή της φοράς σε νότους και νοτιοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι θα απομακρύνουν τον καπνό προς τα βορειοανατολικά περίχωρα», δήλωσε εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της πόλης.

Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος αυτός όρος κινείτο γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών από σήμερα η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα και να γίνει αισθητή έστω και κάποια μικρή βελτίωση. «Θα έχουμε ημερησίως οκτώ παραπάνω ώρες κατάσβεσης», δήλωσε ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Τσουπριάν, εξηγώντας ότι έως σήμερα τη νύχτα γινόταν μόνο παρακολούθηση και περιφρούρηση των εστιών.

Ο δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζαχστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε δια της εκπροσώπου του Ιρίνα Κουπριάνοβα ότι «είναι πρόθυμο να δεχθεί τη συνδρομή ξένων συναδέλφων».

Το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το πρωί συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Πολλοί κυκλοφορούν με βρεγμένες πετσέτες και μάσκες και οι Αρχές τους καλούν «να μην ντρέπονται γι' αυτό, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγείας τους από τις μακρόχρονες συνέπειες των καυσαερίων».

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Διπλωμάτες εγκαταλείπουν τη Μόσχα λόγω τοξικού νέφους
Τρεις φορές άνω των επιτρεπτών ορίων οι τιμές στο τοξικό νέφος της ρωσικής πρωτεύουσας. Η Μόσχα δέχεται διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πολλοί διπλωμάτες, υπάλληλοι πρεσβειών και οι οικογένειές τους έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη Μόσχα εξαιτίας του τοξικού νέφους από τις πυρκαγιές, το οποίο έχει καλύψει την πόλη, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους των πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Σε επικίνδυνα επίπεδα τα τοξικά αέρια
Παρά τη σχετική βελτίωση σε σύγκριση με χθες (Σάββατο), οι συγκεντρώσεις των τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα της ρωσικής πρωτεύουσας παραμένουν σε επικίνδυνα επίπεδα σύμφωνα με την υπηρεσία καταγραφής τιμών «ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ».

«Παραμένει η δυσοίωνη οικολογική κατάσταση σε ολόκληρη την έκταση της Μόσχας, παρά τη μικρή σταθεροποίηση στο δεύτερο μισό της ημέρας και τη σχετική αραίωση της πυκνότητας του καπνού», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία κατέγραψε αργά το μεσημέρι τιμές μονοξειδίου του άνθρακα ανώτερες 3,1 φορές των φυσιολογικών τιμών, των σωματιδίων δύο φορές και 2,5 φορές των υδρογονανθράκων.

Στο υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών χαρακτηρίζουν αποτελεσματική την απόφαση να αρχίσει από χθες επί 24ώρου βάσεως η επιχείρηση κατάσβεσης στα περίχωρα της Μόσχας, γι' αυτό και για πρώτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των νέων εστιών, που ξέσπασαν.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι, που μεταφέρουν ως το κέντρο της Μόσχας τους δηλητηριώδεις καπνούς κατάφεραν να εξαπλώσουν το τοξικό νέφος από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας έως και τη γειτονική στην Αγία Πετρούπολη περιφέρεια του Νόβγκοροντ, αλλά και στην ίδια τη βορεινή ρωσική πρωτεύουσα.

Διεθνής βοήθεια
Η Ρωσία συνεχίζει να δέχεται διεθνή βοήθεια στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και πρώτη πρόσφερε τη βοήθειά της η Γερμανία στον τομέα της αποκατάστασης, δήλωσε ο Γιούρι Μπράζνικοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται η διεθνής πυροσβεστική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν δύο αεροσκάφη από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο από τη Λευκορωσία, ένα ακόμη από το Καζαχστάν. Από τις 2 Αυγούστου συμμετέχουν στην κατάσβεση δύο ουκρανικά Αντόνοφ και αμέσως μετά δύο ελικόπτερα από το Αζερμπαϊτζάν, που επιχειρούν στις περιοχές Λίπετσκ και Ριαζάν. Ουκρανοί και Αρμένιοι πυροσβέστες συμμετέχουν με οχήματά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών γύρω από το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ αναμένεται η διευθέτηση των τυπικών συνεννοήσεων για την υποδοχή της γαλλικής ομάδας πυροσβεστών από 120 άτομα με 37 ειδικά οχήματα. Τη βοήθεια προσέφερε ο πρόεδρος Σαρκοζί με τηλεφώνημά του στον πρόεδρο Μεντβιέντεφ από τις πρώτες ημέρες της κρίσης.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χθες οι πρωθυπουργοί Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και τη στήριξή του στους κατοίκους της κεντρικής Ρωσίας, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις διαστάσεις της καταστροφής.

Το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται στην περιοχή της Μόσχας και 159 Πολωνοί πυροσβέστες με 50 οχήματα, που ξεκίνησαν και μεταβαίνουν οδικώς στη Ρωσία. 100 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία επίσης επιχειρούν ήδη στα περίχωρα της Μόσχας, ενώ αυτή τη βδομάδα προσέφεραν τη βοήθειά τους η Σερβία, η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Λιθουανία και η Βενεζουέλα.

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


No Internet Connection