Θα βρέξει βατράχια για να σωθεί σπάνιο μαρσιποφόρο

Βατράχια θα αρχίσει να βρέχει σύντομα στη Βόρεια Αυστραλία- όχι δεν ήρθε η... Αποκάλυψη, είναι ένα ριζοσπαστικό σχέδιο των αρχών προκειμένου να σωθεί ένα μαρσιποφόρο του γένους Dasyurus, τα κουόλ όπως τα αποκαλούν στην Αυστραλία, από την εξαφάνιση.
Κουόλ. Θα εκπαιδευτούν να μην τρώνε τους τοξικούς φρύνους

Τα κουόλ αφθονούσαν κάποτε στη Βόρεια Αυστραλία και την Παπούα- Νέα Γουινέα. Από το 1935, όμως, οπότε εισήχθη στην Αυστραλία από τη Χαβάη ένας τοξικός φρύνος, ο Βufo marinus, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Ένας και μόνο Βufo marinus είναι αρκετός για να σκοτώσει ένα κουόλ- εφόσον το φάει, προφανώς. Στη φύση λοιπόν τα ζωάκια αυτά, που έχουν μέγεθος γάτας, πιτσιλωτό τρίχωμα και φουντωτή ουρά, δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να μην τα τρώνε.

Η ναυτία
Προσπαθώντας να βρουν μια λύση, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ έκαναν ένα πείραμα: έπιασαν 62 ενήλικα κουόλ και τα τάισαν μικρούς φρύνους «γαρνιρισμένους» με το δηλητήριο θειαμπενταζόλη.

Η δόση δεν ήταν αρκετή για να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα ζώα, η ναυτία όμως που τους προκάλεσε θεωρείται αρκετή για να τα κρατήσει εφεξής μακριά από τους τοξικούς φρύνους. Η επιστημονική ομάδα, λοιπόν, σχεδιάζει να εφαρμόσει σύντομα την ίδια τεχνική σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ρίχνοντας... βατραχολουκάνικα από αεροπλάνο.

Το μόνο που απομένει πριν την εφαρμογή, είναι να διασφαλίσει πως δεν θα θέσει με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο άλλα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη της περιοχής.

 

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ


No Internet Connection