ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος παρενέβη χθες στο δημόσιο διάλογο για την ενδεχόμενη επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα. Διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σκληρή πειθαρχία
Η μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κρίθηκε αναγκαία για να περιοριστούν κάπως οι δαπάνες του Δημοσίου και να διευκολυνθούμε στη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Δεν υπάρχει κάποιος οικονομικός ή πολιτικός αυτοματισμός στην επέκταση της μείωσης των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Υπάρχει, όμως, μία εξαιρετικά σκληρή οικονομική πειθαρχία για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας. Δέχονται πιέσεις από το τραπεζικό σύστημα, που έχει γίνει, αναγκαστικά, πιο αυστηρό στην αξιολόγησή τους, από τη διαρκή πτώση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της διεθνούς οικονομίας, από τις ολοένα μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις που προβάλλει το ελληνικό Δημόσιο σε βάρος τους και από τον περιορισμό της ζήτησης και την ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης.

Είναι τόσο αρνητικό το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, που οι περισσότεροι ειδικοί προεξοφλούν μεγάλη αύξηση της ανεργίας μέχρι τα τέλη του 2010, αρχές του 2011, οπότε αναμένεται να αρχίσει η αργή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Χωρίς προηγούμενο
Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καλούνται να ξεπεράσουν τα εμπόδια που προκαλεί η κρίση, σε συνθήκες ευρώ, της ελληνικής οικονομίας στη βάση εντελώς διαφορετικών κανόνων. Παλαιότερα εξασφάλιζαν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και μια νέα αναπτυξιακή ώθηση μέσα από την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και τα συμπληρωματικά μέτρα. Σήμερα πρέπει να ενισχύσουν την οικονομική αντοχή τους και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στη βάση των κανόνων της Ευρωζώνης. Θα στραφούν αναπόφευκτα στη δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ήδη πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε μία πιο σφιχτή οργάνωση του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων και σε μείωση του προσωπικού τους. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ο περιορισμός των επιδομάτων αλλά η μεγάλη αύξηση της ανεργίας μέσα από την κατάργηση παραγωγικών θέσεων εργασίας.

 

ΠΗΓΗ: CITY PRESS


No Internet Connection