Διευκρίνιση σχετικά με το WWF GreenSpaces

Διευκρίνιση σχετικά με το WWF GreenSpaces

Διευκρίνιση σχετικά με το WWF GreenSpaces

Τετάρτη, 09 Αύγουστος 2017

    Απαντώντας σε δημοσίευμα σχετικό με την αξιολόγηση από πολίτες χώρων πρασίνου του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, διευκρινίζουμε

    κατ’ αρχήν ότι η εφαρμογή WWF GreenSpaces είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα για την ανακάλυψη και καταγραφή από τους ίδιους τους πολίτες των χώρων πρασίνου στις ελληνικές πόλεις.

    Το WWF GreenSpaces αγκαλιάστηκε από 9.000 πλέον ανθρώπους και από πολλές δημοτικές αρχές, ως πολύτιμο εργαλείο για τη βελτίωση της κατάστασης των ζωτικής σημασίας χώρων πρασίνου των πόλεων.  Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους να πουν τη γνώμη τους για την κατάσταση των χώρων πρασίνου που επισκέπτονται. To WWF Ελλάς δεν παρεμβαίνει στις αξιολογήσεις των πολιτών και ως εκ τούτου δεν είναι αυτό που βαθμολογεί. Είναι οι ίδιοι οι επισκέπτες των χώρων πρασίνου-και μόνο αυτοί- που καταθέτουν την άποψή τους.

    Αυτή η δυνατότητα φαίνεται πως επιχειρείται να παρερμηνευτεί στην περίπτωση των χώρων της Νέας Φιλαδέλφειας, τους οποίους έως σήμερα 37 επισκέπτες έχουν αξιολογήσει. Οι αξιολογήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης των χώρων πρασίνου. Για το WWF Ελλάς, κανένας συσχετισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μεταξύ μιας τέτοιας αξιολόγησης και των οποιωνδήποτε σχεδίων για καταστροφή αυτού του χώρου.

    Η εφαρμογή WWF GreenSpaces είναι ένας συλλογικός ηλεκτρονικός χώρος για τη διεκδίκηση περισσότερων και καλύτερων χώρων πρασίνου και μόνο. Στόχος είναι να δοθεί σε όλους η δυνατότητα παρέμβασης για το το αστικό πράσινο ως πολύτιμο κοινό αγαθό.  

    Πολύ ελπιδοφόρο γεγονός είναι ότι  σε όλη την Ελλάδα πολλές δημοτικές αρχές έχουν αντιληφθεί τη σημασία ύπαρξης τέτοιων ανοιχτών εφαρμογών και αξιοποιούν την εφαρμογή για να παρέμβουν, όπου οι πολίτες σημειώνουν πως χρειάζονται βελτιώσεις. Άλλοι δήμοι, όπως για παράδειγμα οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, συστήνουν την εφαρμογή στους δημότες τους.

    Χιλιάδες πολίτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή, θεωρώντας πως έτσι τους δίνεται βήμα για να καταθέσουν δημόσια την άποψή τους. Αυτή τη δυνατότητα θα συνεχίσουμε να τους την προσφέρουμε, αδιαφορώντας για τους λίγους που προσπαθούν να ανακαλύψουν συνομωσίες ή ακόμα και να απαγορεύσουν στους πολίτες να καταθέσουν την προσωπική τους γνώμη.

     

    Λίγα λόγια την αξιολόγηση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας μέσα από το WWF GreenSpaces.

    Το WWF GreenSpaces διανύει ενάμιση χρόνο δημόσιας παρουσίας. Μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα, περισσότεροι από 9.000 συμπολίτες σε όλη την Ελλάδα χρησιμοποιούν την εφαρμογή και έχουν αξιολογήσει περισσότερους από 1.900 μέχρι σήμερα δημόσιους χώρους πρασίνου σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

    Μεταξύ των χώρων που αξιολόγησαν περιλαμβάνεται και το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Συνολικά 37 πολίτες έχουν καταγράψει την άποψη τους για τους χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας (μόλις 4 μέσα στον τελευταίο μήνα). Ο μέσος όρος της βαθμολογίας από τους πολίτες είναι 7 με άριστα το 10. Μεγαλύτερη βαθμολογία λαμβάνει για το πράσινο (9 στα 10), μικρότερη για τις υποδομές (2,75 στα 10).

    Γενικά, για να βαθμολογήσει κανείς έναν χώρο πρασίνου θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον χώρο. Έτσι διασφαλίζουμε πως η αξιολόγηση γίνεται από τους επισκέπτες των πράσινων χώρων και όχι από χρήστες που δεν έχουν εικόνα. 

    Επιπλέον, οι διαχειριστές της εφαρμογής παρακολουθούν σχεδόν καθημερινά τις αξιολογήσεις. Αν παρατηρηθούν ακραίες καταχωρήσεις (πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές βαθμολογίες σε σχέση με την σημερινή αξιολόγηση), οι διαχειριστές επικοινωνούν με τους χρήστες για να διαπιστώσουν τις αιτίες που οδήγησαν στις ακραίες βαθμολογίες. 

    Να σημειωθεί επίσης, πως η αξιολόγηση ενός χώρου δεν είναι στατική. Οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί με τη σειρά του να δώσει τη δική του βαθμολογία. Έχουμε ταυτόχρονα ζητήσει από κάθε δημοτική αρχή να μας ενημερώνει για παρεμβάσεις που πραγματοποιεί σε χώρους πρασίνου, ώστε να ενημερώνουμε με τη σειρά μας όσους έχουν αξιολογήσει ή όσους ‘ακολουθούν’ μέσα από την εφαρμογή αυτούς τους χώρους, ώστε να τους επισκεφθούν ξανά και να μπορούν να αλλάξουν με βάση τα νέα στοιχεία την αξιολόγησή τους. 

    Καλούμε τέλος όλες τις δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουν θετικά την αξιολόγηση των πολιτών και να αξιοποιήσουν τα ευρήματα για να προβούν στις δέουσες παρεμβάσεις. Για το WWF Ελλάς, όλες οι δημοτικές αρχές είναι σύμμαχοι, μιας κι ελπίζουμε πως όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: να βελτιώσουμε τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου, να αυξήσουμε το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο και να φέρουμε τους κατοίκους των πόλεων πιο κοντά σε αυτούς τους ζωτικής αξίας χώρους.

    Το WWF GreenSpaces είναι μια πλατφόρμα ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών. Μπορείτε κι εσείς να κατεβάσετε την εφαρμογή και να δώσετε τη δική σας άποψη για τους χώρους πρασίνου που επισκέπτεστε: http://greenspaces.gr

     

    Διαβάστε περισσότερα: Λίγο πάνω από τη βάση το αστικό πράσινο στην Ελλάδα


    © 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

    hostplus 35

    No Internet Connection