Το ψάρεμα του χειμωνιάτικου λαβρακιού

labraki-2 SΓια τους πολλούς ο χειμώνας μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή για ψάρεμα , λόγω των δύσκολων περιβαντολογικών συνθηκών που επικρατούν. Για τον σύγχρονο match ψαρά , που επιδιώκει το αθλητικό ψάρεμα με τα λεπτά εργαλεία και το πιάσιμο μεγάλων θηραμάτων, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πειραματιστεί στην τεχνική του κατάρτιση και να εντριφήσει στο κυνήγι του χειμωνιάτικου λαβρακιού.

ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Στο τέλος της μεταναστευτικής κινητικότητας των αφρόψαρων, τα λιμάνια αρχίζουν να αδειάζουν από τα κοπάδια , και τα μεγάλα λαβράκια αναζητούν την μόνιμή τους τροφή που δεν έχει φύγει ποτέ από αυτούς τους τόπους. Κέφαλοι, άλλα μικρόψαρα, μεγάλες γαρίδες , μαλάκια και καρκινοειδή είναι η συνηθισμένη λεία τους από εδώ και πέρα.Οι διατροφικές τους ανάγκες μειώνονται λόγω του ψυχρού νερού , ενώ γίνονται όλο και πιο δύστροπα καθώς πλησιάζει η αναπαραγωγική τους περίοδος. Σε τέτοιες δύσκολες ψαρευτικές συνθήκες τον μέγιστο ρόλο παίζει η αποκωδικοποίηση των κινήσεων των μεγάλων λαβρακιών , τον τρόπο που τρέφονται και ίσως το κυριότερο , το βάθος που τρώνε.

 

labraki-1 S

Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ MATCH ΣΚΕΨΗΣ

Η επιστροφή στον αλγόριθμο των γλυκών νερών και στο match fishing με φελλό επιτάσει έναν τρόπο σκέψης που ταιρίαζει στον σύγχρονο ψαρά. Καταρχήν θα δούμε τον τόπο που θέλουμε να ψαρέψουμε και θα εκτιμήσουμε τα ψάρια που στοχεύουμε με την σωστή τεχνική. Ελέγχουμε την φυσική τους τροφή και εαν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως δόλωμα, ελέγχουμε κατά πόσο μπορούμε να χειριστούμε μαλάγρα οποιασδήποτε μορφής για να συγκεντρώσουμε τα ψάρια και τις αντικειμενικές της δυσκολίες, πχ παρουσία έντονων ρευμάτων κ.α. Στην συνέχεια θα προσπαθήσουμε να δούμε σε πιο ύψος τρώνε τα ψάρια και να επιλέξουμε την κατάλληλη αρματωσιά.

ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΑΛΜΥΡΑ

panos-kalamaki SΣτο τελευταίο εγχείρημα είναι αδύνατο να μην χρησιμεύσουν οι γνώσεις από τα γλυκά νερά στον τρόπο παρουσίασης του δολώματος και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κοινή και ατελή συρώμενη αρματωσιά! Σταθερή λοιπόν αρματωσιά γιατί στοχεύουμε στο μεγάλο χειμωνιάτικο λαβράκι, που δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις.

ΛΥΚΕ ,ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ?

Το λαβράκι το χειμώνα μπορεί να βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Τις περισσότερες φορές τις περνάει στον βυθό ψάχνοντας νωχελικά την τροφή του , κυρίως στατικά. Είναι επίσης ένας λόγος που μπορεί να labraki-6 Sκαταβροχθήσει μία μάνα ή ένα μεγάλο μονοδόλι ή κάποιο άλλο σκουλήκι. Τα σημάδια του ότι κυνηγάει τα παίρνουμε από τα αφρόψαρα που βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα ,το ότι είναι μαζεμένα σε μεγάλα κοπάδια και ξαφνικά αλλάζουν κατεύθυνση και ανοίγουν μεταξύ τους. Τότε είναι και η καλύτερη κίνηση να ρίξουμε με μια σταθερή αρματωσιά αργού βυθίσματος ένα ζωντανό ψαράκι ανάμεσα στους παφλασμούς από τα τρομαγμένα αφρόψαρα. Ο κέφαλος και το φρισάκι είναι απ΄τα αγαπημένα μου , διότι έχουν αυξημένες αντοχές και είναι ένας εκλεκτός μεζές για το μεγάλο λαβράκι.

 

Είναι όμως περιπτώσεις που οι λύκοι κάθονται κάτω στον βυθό και παρόλο την παρουσία των μικρόψαρων δεν έχουν την παραμικρή συγκίνηση να ανέβουν προς τα πάνω και να κυνηγήσουν. Τότε η καλύτερη τεχνική είναι η χρησιμοποίηση μιας σταθερής αρματωσιάς και πάλι με πολύ μακριά σχέση στο παράμαλο , έτσι ώστε αυτό να βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον βυθό.

armatvsia afrou

Είναι βέβαια αρκετά συχνό φαινόμενο να μην μπορούμε να προβλέψουμε τις κινήσεις των ψαριών γιατί εξαρτώνται από πάρα πολλά θέματα, όπως την κίνηση των επιφανειακών και υπόγειων ρευμάτων , μία απότομη αλλαγή π.χ ο ερχομός ενός κοπαδιού μικρόψαρων, ένα ξαφνικό μπουρίνι, ένα βαρομετρικό χαμηλό, την θέση του φεγγαριού κτλ.

Πάντως τις περισσότερες φορές με ήσυχη θάλασσα και φεγγάρι τα λαβράκια μετακινούνται περισσότερη ώρα κάτω στον βυθό, ενώ σε υποψία αλλαγής καιρού και ψιλοταραγμένη θάλασσα ,θα τα αναζητήσουμε από μεσόνερα μέχρι και λίγο κάτω από τον αφρό.

Μπορούμε επίσης να ψαρεύουμε με το ζευγάρι μας και να δοκιμάζουμε να ρίχνουμε τα δολώματά μας σε διαφορετικά βάθη, για να δούμε την αποτελεσματικότητα της κάθε περίπτωσης.

MIA ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΛΟ ΛΑΘΗ

Θα ήθελα να τονίσω ότι το λαβράκι είναι ένα πανέξυπνο ψάρι και έχει διδακτορικό στο να αποφεύγει τις παγίδες που του στήνουμε.

Έτσι η κλασική συρώμενη αρματωσιά με waggler φελλό μπορεί να είναι ανεπαρκής σε αρκετά ψαρέματα , ειδικά όταν από κάτω βρίσκονται λαβράκια με πολλά κιλά και χρόνια εμπειρίας στην καμπούρα τους!

Το σύνηθες φαινόμενο είναι να παίρνει το ψάρι το ζωντανό ψάρι στο στόμα του , να καταλαβαίνει την παγίδα, να αντιλαμβάνεται μια χοντρή πετονιά , να καταλαβαίνει την αντίσταση του κακοζυγισμένου φελλού,να εκμεταλεύεται την κακή τοποθέτηση των μολυβιών, να βλέπει ένα sialum(?), και σαν τελικό αποτέλεσμα να φτύνει το ψαράκι πάνω στα φρένα ή να λείπει από την αρματωσιά ολόκληρο.

Πολλές φορές έχουμε γίνει θεατές ενός γδαρμένου από τα δόντια του λαβρακιού μικρόψαρου και εμείς όλη την προηγούμενη ώρα να μην έχουμε καταλάβει το παραμικρό!

Oι τεχνικές τοποθέτησης των μολυβιών προστάζουν την αραιή αλλά σε ίδιες γεωμετρικά θέσεις σχέση, έτσι ώστε να έχουμε ένα αργό κατέβασμα του ζωντανού, χωρίς ποτέ να χάσουμε την αμεσότητα με το ψάρι.

labraki-3 S

ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΄΄ΑΡΕΝΑ΄΄!

Από την θεωρία στην πράξη τα πράγματα μπορεί να φαντάζουν σχετικά εύκολα, ρίχνουμε μια αρματωσιά με κάτι που να κουνιέται και περιμένουμε να χαθεί ο φελλός. Τα ζητήματα πάνε καλά όταν το λαβράκι αποφασίζει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε βάθος, και είμαστε πεποισμένοι ότι όλα δούλεψαν ρολόι. Τι γίνεται όμως που εαν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, 9 στις 10 φορές θα τρώμε ΄΄παπάρα΄΄? Τις περισσότερες φορές που θα ψαρέψουμε τα λαβράκια, συγνώμη θα τα κυνηγήσουμε μάλλον, περιμένουμε να δούμε τα σημάδια τους και μετά να ρίξουμε τα δολώματά μας! Ένα ξαφνικό κυνήγι , μια αναταραχή στη θάλασσα, μία ψαρόβαρκα που περνάει από μπροστά μας , είναι το έναυσμα για να εξαπολίσουμε μια αρματωσιά με ένα ζωντανό ψάράκι στα απόνερα της στιγμής. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είμαστε διατεθιμένοι να ψάχνουμε τα σημάδια του τόπου, προκειμένου να δούμε τι αρματωσιά θα χρησιμοποιήσουμε και σε τι βάθος. Για πιο χαλαρά πράγματα μπορούμε πάντα να ξεκινήσουμε ψαρεύοντας στον βυθό με ένα ζωντανό δόλωμα , και μόλις διαπιστώσουμε ότι τα λαβράκια κυνηγούνε σε μεγαλύτερο ύψος, να ανεβούμε και να επανατοποθετήσουμε το δόλωμά μας.

Μαθαίνοντας μια τεχνική δεν σημαίνει ότι δεν την εξελίσεις και παραμένεις στάσιμος. Είναι σαν να λες ότι έμαθα να πιάνω ψάρια γενικά με ένα δόλωμα και πάει τελείωσε, δεν χρειάζομαι τίποτα άλλο!

labraki-4 S

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΠΟΛΕΜΟΦΟΔΙΑ

Όσο για τον εξοπλισμό δεν διαφοροποιείται και πάρα πολύ από τις υπόλοιπες εποχές. Ένα μαλακό τρίσπαστο match καλάμι με action το πολύ μέχρι 25 γρ, ένα match μηχανισμό με lever drag, μάνα από 16 και κάτω για τους πολύ έμπειρους, παράμαλο από 13,5 αόρατο(το 10άρι δεν το βλέπουν μερικοί-μερικοί..., ούτε να το δέσουν!!), και stick φελλό από 2+2 όταν δεν έχει πολύ αέρα και επιφανειακό ρεύμα. Αγκίστρια τα αγαπημένα μου για το ζωντανό είναι τα chinu black nickel με κρίκο, ενώ ο κόμπος knotless knot από τα γλυκά νερά για το δέσιμο του hair rig βρίσκει την τέλεια χρησιμότητά του στο λαβράκι. Ο κυκλικός τρόπος που καρφώνει αυτός ο τρόπος δεσίματος είναι ιδανικός για να καρφωθεί το λαβράκι στο εσωτερικό του στόματός του ή στα χείλια του, σημείο κλειδί για να βάλουμε τον μεγάλο λύκο μέσα στην απόχη μας. Από τα υπόλοιπα παρελκόμενα –δεν το συζητάω-απόχη οπωσδήποτε, ένα δοχείο με συντηρητή οξυγόνου για τα ζωντανά ψαράκια, καλός ρουχισμός για τα απότομα κρύα και την υγρασία της νύχτας, καρέκλα, πολύ υπομονή και πολύ ησυχία επίσης!!!

 

 

labraki-7 S

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη ψαρευτικά, λόγω των περιβαντολογικών συνθηκών που επικρατούν και την συχνή απροθυμία των ψαριών να τραφούνε όπως θα θέλαμε. Ο σύγχρονος match ψαράς είναι όμως ένα σκεπτόμενο άτομο που μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές που απαιτούνται για να γίνει αποδοτική η τεχνική του. Μπορεί να διαβάζει κάθε φορά τις θάλασσες και να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη. Εκεί είναι που κρινόμαστε και όχι στα λόγια. Ρίξτε τα μικρά ψάρια μέσα στη θάλασσα και δώστε τους την ευκαιρία να μεγαλώσουν, για να γίνουν κάποτε αξιόλογα θηράματα που θα κάνουν τα match καλάμια σας να λυγίσουν απο υπερηφάνια!!!

Να είστε όλοι καλά με τους λύκους αγκαλιά!!!

Του Δημήτρη Σφαλτού


No Internet Connection