Συρτή με μολύβι φύλακα. Τα βασικά

giannisΌπως έγραψα στο topic για τα βυθόμετρα , παρακάτω είναι τα βασικά για να ξεκινήσεις σωστά στην συρτή με μολύβι φύλακα. Τα παρακάτω δεν είναι απόλυτα υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές ανάλογα με το βάθος που τραβάμε, με το τι μας βολεύει καλύτερα και ουσιαστικά ο καθένας μετά από εμπειρία βελτιώνεται για να αυξήσει τις επιτυχίες του. Για να μην μακρηγορώ τα παρακάτω μου έχουν δώσει αρκετά ψάρια.

Εξοπλισμός

Μηχανάκι, χρειάζεσαι τύπου conventional (δλδ μηχανάκι οριζοντίου τυμπάνου (συρτής) πχ shimano torium ) , η ταχύτητα του να είναι από 3:1 έως 5:1 (βέβαια κάποιοι βολεύονται και με 6:1 , είναι οι παράμετροι που βάζει ο καθένας όπως σου έλεγα). Γενικά να μην πάρεις κάποιο μεγάλο σε όγκο και βάρος μηχανάκι γιατί θα το έχεις συνέχεια στο χέρι και θα σε κουράζει.(καλά μηχανάκια που έχω δουλέψει είναι της shimano, avet, accurate).

Καλάμι, χρειάζεται αντίστοιχα τύπου conventional , με δαχτυλίδια για νήμα , μήκος από 1,8m έως 2,4m (εγώ έχω 2,1), 16-20lb ή 20-30lb , γενικά μην πάρεις πολύ σκληρό καλάμι δεν θα καταλαβαίνεις τα χτυπήματα από τα μικρόψαρα ή κάποια ύπουλα χτυπήματα της συναγρίδας, αν στην περιοχή σου έχεις μαγιάτικά μεγάλα πήγαινε στο 20-30 για πιο σίγουρα μιας και είσαι νέος σε αυτή την τεχνική.

Νήμα, πάρε καλής ποιότητας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, χρησιμοποιώ 40lb έως 50lb με διαμέτρου 0,26 – 0,30 , γενικά στο νήμα επέλεξε με βάση τις λίμπρες γιατί στην διάμετρο οι εταιρίες είναι λίγο απάτη. Χρώμα καλύτερα κόκκινο είναι το πρώτο που χάνεται στο βυθό (γίνεται δλδ λίγο αόρατο)

Πετονιά, οπωσδήποτε αόρατη αν ψαρεύεις μέχρι 60 μέτρα γιατί κάτω από αυτά ίσως να είναι περιττή. Βέβαια η αόρατη έχει και μεγαλύτερη αντοχή από την απλή. Διαμέτρου μ.ο. 0,60 mm

Αγκίστρια , είναι ανάλογα το τι θα δολώσεις , εγώ χρησιμοποιώ 4.0 έως 8.0. Αν είναι να δολώσω ψάρια πχ μελανούρια θα βάλω 4αρια που είναι πιο μικρά και δεν κουράζουν το δόλωμα , τα ίδια θα έβαζα σε μια μικρή ζαργάνα αν είχα όμως μεγάλη σίγουρα θα έβαζα 6αρια. Σου επισυνάπτω φωτογραφία για να δεις πως είναι οπτικά (στο κοτσάνι έχουν θηλιά).

agkistri small

Μολύβι, το μολύβι φύλακα δουλεύεται σε διάφορα βάρη ανάλογα με το βάθος, τα ρέματα, την ταχύτητα που πάμε. Εγώ στο ζωντανό βάζω 300gr στα 40 – 60 μέτρα και 400γρ σε πάνω από 60 μέτρα βάθος. Άρα πρέπει να έχεις ποικιλία γιατί πέρα από τα διάφορα βάθη που θα ψαρεύεις θα σου κόβονται πολλά στα βράχια. Μαζί σου οπωσήποτε 5-6 μολύβια τουλάχιστον στην αρχή ή αν ξέρεις ότι θα περάσεις από δύσκολα κομμάτια πολλά σηκώματα ή μέρος που έχουν πέσει πολλά παραγάδια. Δες στην φώτο για να καταλάβεις το σχήμα του.

molivi-filakas small

Στριφτάρια , στο φύλακα εγώ δεν βάζω πλέον στριφτάρια όταν σέρνω ζωντανό δόλωμα γιατί θεωρώ ότι δεν μπορούν να δουλέψουν όταν έχω τόσο μεγάλο παράμαλλο. Με νωπό δεν ψαρεύω γιατί έχω πάντα ζωντανό στην βάρκα αν έβαζα όμως θα έβαζα ένα στριφτάρι ένα μέτρο μπροστά από το δόλωμα λεπτό και με μεγάλη αντοχή πχ της Nippon που είναι πολύ καλά και πολύ μικρά σε μέγεθος. Δες photo

swivels nippon small

Στριφταροπαραμάνα γρήγορης απελευθέρωσης , δες την φωτογραφία.

mega easy snap1 small

Πετονια 40αρα ότι έχεις

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πως δουλεύει η συρτή μας.

sxedio


Ο κόμπος που κάνω νήμα – αόρατη εγώ είναι αυτός, πολλές φορές διπλαρώνω το νήμα για να γίνει πιο δυνατός .

Όταν το φτιάξεις θα δεις θα σου μείνει μια άκρη από νήμα εκεί θα κάνεις μια θηλιά από όπου θα κρεμάς το στριφτάρι ταχείας απελευθέρωσης που δένουμε το μολύβι φύλακα.

Συνοψίζοντας έχουμε νήμα 50lb στο τελείωμα του δένουμε το αόρατο παράμαλλο 0,60 είτε με τον κόμπο παραπάνω είτε με στριφτάρι (πάνω από 30 κιλά δύναμη), στην περίπτωση του κόμπου φτιάχνουμε με το νήμα που περισσεύει μια θηλιά και εκεί κρεμάμε το στριφτάρι ταχείας απελευθέρωσής στο οποίο έχουμε δέσει πετονιά 40αρα από 1 έως 1,5 μέτρο και στο τέλος το μολύβι.

Η αόρατη πετονιά/ παράμαλλο που αφήνουμε είναι από 12 έως 18 μέτρα ανάλογα το βάθος και την δομή του βυθού( μπορεί να είναι και 5 μέτρα αν είμαστε βαθιά και σε μέρος με απότομα κατεβάσματα) και στο τελείωμα της διπλαρώνουμε και περνάμε τα δύο αγκίστρια όπως στην φωτογραφία.
Το πρώτο είναι συρόμενο για να το προσαρμόζουμε ανάλογα με το μέγεθος του δολώματος και το τελευταίο σταθερό.

Δες την photo γιατί σπίτι δεν έχω πετονιές για να ανεβάσω βίντεο.

diplaroma

Το άρθρο γράφτηκε με τη μορφή συζήτησης στο forum του Psarema.gr  από το μέλος Γιαννης τον οποίο και ευχαριστούμε.


No Internet Connection